Skip to main content

Mid year freak out book tag

Image result for mid year 
Първата половина от 2018г. вече е към края си. Затова реших да направя този книжен таг, с който да споделя някои от прочетените от мен заглавия. Доволен съм от книги, които прочетох, изпълних едно от желанията си - да чета съвременни български автори. Имам и още няколко, които съм сигурен че ще постигна. Този таг от видях от някои чуждестранни книжни блогъри и влогъри, които са го правили предишни години. От българските за тази година го засякох при Криси от Diagnosis: Abroad. От моя страна искам да отбележа Нина от Wanderbook, Кали от A Court of Books and Magic и Вичи от Vichi's Magic Place In The Big Amazing World

Най-добрата книга, която си прочел до сега за 2018г.
Изборът не е никак лесен, защото прочетох разнообразни книги, някои от които ми харесаха страшно много. Най-добрата книга за 2018г. до сега, която прочетох е "Ние срещу всички" от Фредрик Бакман. Може да сте забелязали, че много обичам творчеството на Бакман особено последните му две книги.
 
Най-доброто продължение, което си прочел до сега за 2018г.
За да не казвам отново "Ние срещу всички" ще избера другия претендент, а това е "Орденът на ясновидците" на Саманта Шанън. В пъти по-добра е от първата и ви я препоръчвам, ако сте се спрели след "Сезонът на костите" Нямам търпение да прочета следващата книга от поредицата, защото след тази имам големи очаквания.
 
Най-очакваната книга за втората половина на 2018г.
Тук ще оставя линк към публикацията ми за книги, които нямам търпение да излязат.

Книга, която те е изненадала най-много
"Летящата планета" на Александър Ненов не е типичният жанр, който чета, но ме изненада приятно и дълго време ще я помня и препоръчвам. Идеята е оригинална и те провокира да се замислиш за Земята и човечеството.

Книга, която те е разочаровала
Най-голямото ми разочарование е "В дворците на Кносос" от Никос Казандзакис. Очаквах да е една интересна версия на мита за Тезей преплетен с древно гръцката действителност, но не познах. Ще споделя ревюто си на нея следващата седмица.


Любим нов автор
За да ми стане един автор любим, трябва да съм му прочел минимум две книги. Най-близко до това е Александър Ненов, но преди това трябва да прочета още един негов роман. Тъй че се надявам в скоро време да издаде още някой роман като "Летящата планета"


Нов любим герой
Той ще да е някой от Бьорнстад, но не мога да избра само един, затова ще изредя няколко: Бени, Амат. Истински образи, които ни показват какви трябва да бъдем и какви не.
 
Книга, която те е разплакала
Много рядко книга ме разплаква, все пак това не означава, че не може да ме натъжи до такава степен, че да не искам да правя нищо друго. Книгите тук са две; едната е "Аз още броя дните", а другата "Няма да получите омразата ми". Двете са по действителен случай и се отнасят за две тежки трагедии. "Няма да получите омразата ми" е свързана с най-кървавия атентата в Париж, а "Аз още броя дните" е за невъзможната любов по време на Сараевската обсада.

 
Книга, която те е накарала да се усмихнеш
Love&Gelato една от най-приятните и забавни книги, които прочетох. Историята е лека, пренасяща те между италианските улици, а героите са саркастични тийнейджъри.

Любимо книжно ревю, което си написал тази година
Не мисля, че имам такова. Старая се за всяко ревю да се получи добре и да бъде полезно. Дори ревютата на книги, които не са ми харесали пак са ми любими


Най-красивото издание, което си си купил тази година.
"Фантастични същества и къде да ги намерим" изданието е с твърди корици и невероятно оформление, от вътре с орнаменти. Би стояло зашеметяващо на всяка лавица.

Коя книга трябва да прочетеш до края на годината?
Те са две и двете са от задължителната литература за 12 клас - "Тютюн" и "Железният светилник". Най-вероятно ще ги прочета през лятната ваканция. Други задължителни книги нямам, защото купчината ми от непрочетени книги се стопи.

Comments

  1. Много харесвам "Сезонът на костите" и "Орденът на ясновидците", но за съжаление следващите книги няма да бъдат издадени на български. Много съм разочарована, че издателство Сиела взеха това решение.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Разбирам те и аз съм на същото мнение

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Прочетено през август

Август е зад гърба ни, а с него и горещите летни дни, в които може да не правим абсолютно нищо. Успях да прочета разнообразни книги, за което съм доволен. Искаше се ми се да прочета с една, две повече, но имаше дни, в които четенето не ми вървеше по една или друга причина. Все пак месеца ми беше разнообразен от към жанрове, макар че нямаше книги, които да се наредят сред любимите ми.

Първата книга, която прочетох беше "Железният светилник" от Димитър Талев. Тя е част от задължителната литература за 12 клас. Прочетох я сравнително бързо, което ме изненада, защото предполагах, че няма да ми хареса.  В крайна сметка не е никак зле. Историята е написана много достъпно, сюжета е лесен за проследяване и запомняне. Главните герои са интересни и добре изградени. Хареса ми, че се акцентира върху семейството и родовите ценности, макар и в един напълно различен от сегашния свят. Действието се развива по времето на османското робство, но темите, които се засягат са свързани с национал…

Последната ми лятна ваканция и блог планове

Последната ми лятна ваканция е към своя край, а с нея и времето, в което мога да живея безгрижно и спокойно. Едно лирическо отклонение преди това, не знам дали ще пиша други лични постове, но Label-а/Етикета, който измислих много ми харесва - Лично и нетипично(не че на някой ще му пука). В тази публикация няма да говоря толкова за книги, колкото за лятото ми. На първо място правя този анализ за себе си, а на второ, за да споделя нещо лично и какви са плановете ми свързани с блога.
За разлика от повечето 11 класници моята лятна ваканция започна на 13 юли, защото имахме две седмици "производствена практика". След 13 юли главното ми занимание бяха шофьорските курсове. Теорията я минах през юни, взех си листовките без грешка и се фокусирах върху по-трудната практическа част. Честно казано всички фрази и съвети, които смятах за банални от сорта на "най-важното е да си спокоен", "колкото повече караш, толкова по-добър ще ставаш", са абсолютно верни. В началото…

Гледай това - една любима комедия и една ненормална

Ето и втората част с моите препоръки за сериали, които да гледате. В първата част ви разказах за един тийнейджър със свръхестествени способности и приятелите му и една мистерия, от която те побиват тръпки. Може да прочетете повече тук. За днешните две препоръки реших да заложа на комедии. Всеки обича да гледа нещо, което да го разсмее неконтролируемо, макар че не знам до колко ще е в моя полза, ако ви разказвам за втората.

The Middle - По средата Американски: 2009г.-2018г. 9 сезона - 214 епизода The Middle е най-любимата ми комедия. Гледал съм и други по телевизията, както всеки знае има изобилие от подобни предавания, но определено това ме спечели. В България се излъчва по BTV Comedy, откъдето аз го открих, но предпочитам да го гледам на английски, защото е много подходящ за изучаващи език - говори се ясно и лексиката, която се използва е често срещана в ежедневието. От друга страна това е американски английски, който се различава от британския и не е полезно да се слуша единствено …