Skip to main content

Планетно-книжен таг/ Solar Sysyem Book Tag


Image result for solar system
Планетно-книжен таг(Solar System Book Tag ще е английското му наименование за  американските ми почитателите отвъд океана, които знаят къде се намира България и говорят български перфектно) е таг. който сам сътворих. Исках да пробвам нещо по-различно и затова реших това да е таг. За заглавие не успях да измисля нищо по-добро, но от друга страна това обобщава най-важното. Освен това с този таг искам да чествам и деня на космонавтиката, който не е днес, ами на 12 април, но здраве да е. Хората са казали "по-добре късно, отколкото никога "(мисля да спра да се правя на забавен, преди да ви писнало от хумора ми) Планетно-книжния таг се състои от 8 въпроса свързани с всяка от планетите от Слънчевата система. Като по-малък бях силно заинтересован от космоса. Обичах да чета книги свързани с темата или да гледам научно-популярни филми. В момента интереса ми е отшумял и чета само малкото статии достигнали до мен чрез медиите за по-големи открития. Все пак съм запазил някои от началните си познания и от части ще ги приложа тук. Условията към всяка планета съм ги измислил на база асоциации с най-характерното и важното за определената планета.

Меркурий - най-малката от планетите в Слънчевата система
Любима малка книга(под 100стр)
Тук се колебаех между две, но ще избера тази, чийто призив е по-силен и актуален - "Няма да получите омразата ми" от Антоан Лейри. Това е една малка книжна(80стр), в която автора споделя през какво минава след като жената на живота му загива в Парижкия атентат. Дори след като я прочете човек трудно може да си представи какво в действителност е било и как се чувстват близките на загиналите. Въпреки това е книга, която има своето послание и то е категорично и еднозначно - няма да получите омразата ми.

Венера - обратно въртене(за разлика от останалите планети, които се въртят от изток на запад, Венера се върти от запад на изток) 
Image result for venus 
Книга, за която мнението ти е на обратно от това на мнозинството.
Отново се колебая между две заглавия и ще избера това, което е по-ново. "Брилянтните" от Маркъс Сейки - книгата не беше лоша, имаше някои плюсове, но не ми хареса толкова колкото ми се искаше. Всички други ревюта и мнения, които прочетох бяха изключително позитивни и всеки беше много впечатлен от романа, но явно на мен не ми е по вкуса.

Земята- нашия дом, единствената годна за живот планета
Image result for earth 
Книга, в която би живял 
 Ще се доверя на интуицията си и ще кажа първата книга, която ми изскочи в главата. Няма да е изненада, че това е поредицата "ХАРИ ПОТЪР". Причинните са съвсем очевидни. Макар че вече минах възрастта, в която вероятно можех да получа писмо от Хогуортс, а пък и тази година ми е последната учебна в мъгълското училище. Заключението е - шансовете ми са нулеви. Все пак вярвам, че ще намерят място и за мен някъде там.

Марс - нови открития, променящи представите ни
Image result for mars 
Книга, за която мнението ти се е променило с времето 
Тук ще изненадам доста хора, защото първоначално тази книга ми хареса. Това е "Четирите цвята на магията" на В.Е.Шуаб(няма да слагам линк към ревюто ми, защото беше едно от първите ми и не съм удовлетворен от качеството му сравнение с настоящите). Не знам на какво се дължи това, предполагам, че е защото след нея прочетох други много стойностни книги, които са ми сред любимите. Също така започнах други поредици, които ми харесаха повече и с времето "Четирите цвята на магията" се превърна в книга, която ми е леко безразлична. Знам, че много хора са влюбени в тази поредица. Непрекъснато чета позитивни ревюта и коментари, в което няма лошо и донякъде ме провокира да я препрочета.

Юпитер - най-голямата сред планетите
 Най-голямата книга, която си прочел
Най-голяма книга, която съм прочел е и една от най-любимите ми, а именно "Щиглецът" на Дона Тарт. Романът е наистина огромен около 955стр, но напълно си заслужава всяка страница. Начина, по който е написан е невероятен. Всичко е толкова въздействащо и истинско, че няма как да не станеш част от живота на Тио. Продължавам да помня всичко прочетено и имам чувството, сякаш това е сполетяло и мен. "Щиглецът" е книга, която става част от теб след като я приключиш.

Сатурн-най-красивата планета
Image result for saturn
Любима книга на космическа тематика 
Не съм голям фен на научно-фантастични романи или междугалактически пътешествия, въпреки че малкото романи свързани с космоса, които съм чел, са ми сред любимите книги. Тук ще споделя две творби, защото трудно мога да избера само едната, а те са: "Задръж звездите още миг" на Кейти Хан и "Летящата планета" на Александър Ненов. Ако желаете действие, което се  развива както на Земята така и в космоса то това са идеалните книги. И двете са невероятно интригуващи и ще ви оставят без думи, след като прочетете и последната страница.

Уран - ледено студена
Image result for uranus 
Книга, която не е ти е въздействала и бързо си забравил
Не съм прочел чак толкова много книги, за да забравя някоя напълно. Все пак книгата, от която не помня много подробности е "Четирите цвята на магията". Не ми се искаше да се повтарям, но тя е първата, за която се сетих. Може би това е причината, поради която не ме е грабнала, както е направила с другите.

Нептун - мрачна и ветровита
 Книга, която те е накарала да настръхнеш от страх, тревога
"Здрач" на Дмитрий Глуховски е една от малкото книги, която ме е накарала да се безпокоя и да изпитвам някакъв ужас. Глуховски умее да описва детайлно страшните моменти. На пръв поглед най-обикновена ситуация я превръща в нещо плашещо. Иска ми се до края на годината да прочета поне още един horror роман, но нямам никаква идея какъв и от кой автор, затова ако имате някакви предложения съм отворен за тях.

Това бяха всичките планетно-книжни въпроси, дано ви е харесало, защото аз се забавлявах. Всеки, които желае да направи този таг, да се чувства поканен.

Comments

Popular posts from this blog

Първо впечатление за поредицата "Кралицата на здрача" от Гери Йо

От доста време не съм публикувал нищо в блога, но тази седмица се завръщам с нещо, което не съм правил до сега. Нина от Wanderbook ме покани да участвам в това блог събитие, чиято цел е да отпразнуваме годишнината от издаването на книгите на Гери Йо. Ще ви цитирам точно каква е същността на инициативата:

Какво е събитието? Blog hop! Или както аз обичам да му викам - блог-подскок :D Какво е това? Поредица от постове на дадена тема, като всеки блог препраща към следващия. Например на първия ден блог А публикува интервю и прилага линк към блог Б, където на другия ден ще им пост.
Каква е темата? Годишнината (всъщност 4 години), откакто авторката Гери Йо / Gergana Mitrikova спря да бъде графоман и стана автор (по нейни думи). Тя се чудеше как да отпразнува и аз се съгласих да ѝ помогна. Постовете ще бъдат за поредицата ѝ "Кралицата на здрача", за бъдещи планове и интервюта. А освен да разберем повече за творчеството ѝ, докато подскачаме насам-натам, ще научим и повече за…

Аз още броя дните от Георги Бърдаров - историята на "Сараевските Ромео и Жулиета"

Доскоро

Не знам как да започна тази публикация, защото е най-трудната, която съм писал до сега. Отлагах я известно време, но си казах, че трябва да взема решение- дали да продължа да поддържам блога, или да спра. Началото на септември имах подобен пост и затова предполагам е добре да напиша втори като обновление. В крайна сметка реших да прекратя това мое занимание и ще обясня защо. Първо ще обясня защо пиша този пост. Нещо, което аз не харесвам у блогари, влогари и друг тип създатели на периодично съдържание е, когато те изчезнат и спрат да публикуват, каквото и да било. Разбирам ги, че за повечето (особено в България) писането или заснемането на видеа е хоби, а не начин за изкарване на пари. Нормално е да прекратят това занимание, когато нещо се случи в живота им било то липсата на време или желание. Защото като хора, които ги следват, мисля, че трябва да знаем, когато смятат да прекратят дейностите си, дори и да не обяснят защо, все пак всеки си има личен живот. Затова аз реших да напиша …