Skip to main content

Планетно-книжен таг/ Solar Sysyem Book Tag


Image result for solar system
Планетно-книжен таг(Solar System Book Tag ще е английското му наименование за  американските ми почитателите отвъд океана, които знаят къде се намира България и говорят български перфектно) е таг. който сам сътворих. Исках да пробвам нещо по-различно и затова реших това да е таг. За заглавие не успях да измисля нищо по-добро, но от друга страна това обобщава най-важното. Освен това с този таг искам да чествам и деня на космонавтиката, който не е днес, ами на 12 април, но здраве да е. Хората са казали "по-добре късно, отколкото никога "(мисля да спра да се правя на забавен, преди да ви писнало от хумора ми) Планетно-книжния таг се състои от 8 въпроса свързани с всяка от планетите от Слънчевата система. Като по-малък бях силно заинтересован от космоса. Обичах да чета книги свързани с темата или да гледам научно-популярни филми. В момента интереса ми е отшумял и чета само малкото статии достигнали до мен чрез медиите за по-големи открития. Все пак съм запазил някои от началните си познания и от части ще ги приложа тук. Условията към всяка планета съм ги измислил на база асоциации с най-характерното и важното за определената планета.

Меркурий - най-малката от планетите в Слънчевата система
Любима малка книга(под 100стр)
Тук се колебаех между две, но ще избера тази, чийто призив е по-силен и актуален - "Няма да получите омразата ми" от Антоан Лейри. Това е една малка книжна(80стр), в която автора споделя през какво минава след като жената на живота му загива в Парижкия атентат. Дори след като я прочете човек трудно може да си представи какво в действителност е било и как се чувстват близките на загиналите. Въпреки това е книга, която има своето послание и то е категорично и еднозначно - няма да получите омразата ми.

Венера - обратно въртене(за разлика от останалите планети, които се въртят от изток на запад, Венера се върти от запад на изток) 
Image result for venus 
Книга, за която мнението ти е на обратно от това на мнозинството.
Отново се колебая между две заглавия и ще избера това, което е по-ново. "Брилянтните" от Маркъс Сейки - книгата не беше лоша, имаше някои плюсове, но не ми хареса толкова колкото ми се искаше. Всички други ревюта и мнения, които прочетох бяха изключително позитивни и всеки беше много впечатлен от романа, но явно на мен не ми е по вкуса.

Земята- нашия дом, единствената годна за живот планета
Image result for earth 
Книга, в която би живял 
 Ще се доверя на интуицията си и ще кажа първата книга, която ми изскочи в главата. Няма да е изненада, че това е поредицата "ХАРИ ПОТЪР". Причинните са съвсем очевидни. Макар че вече минах възрастта, в която вероятно можех да получа писмо от Хогуортс, а пък и тази година ми е последната учебна в мъгълското училище. Заключението е - шансовете ми са нулеви. Все пак вярвам, че ще намерят място и за мен някъде там.

Марс - нови открития, променящи представите ни
Image result for mars 
Книга, за която мнението ти се е променило с времето 
Тук ще изненадам доста хора, защото първоначално тази книга ми хареса. Това е "Четирите цвята на магията" на В.Е.Шуаб(няма да слагам линк към ревюто ми, защото беше едно от първите ми и не съм удовлетворен от качеството му сравнение с настоящите). Не знам на какво се дължи това, предполагам, че е защото след нея прочетох други много стойностни книги, които са ми сред любимите. Също така започнах други поредици, които ми харесаха повече и с времето "Четирите цвята на магията" се превърна в книга, която ми е леко безразлична. Знам, че много хора са влюбени в тази поредица. Непрекъснато чета позитивни ревюта и коментари, в което няма лошо и донякъде ме провокира да я препрочета.

Юпитер - най-голямата сред планетите
 Най-голямата книга, която си прочел
Най-голяма книга, която съм прочел е и една от най-любимите ми, а именно "Щиглецът" на Дона Тарт. Романът е наистина огромен около 955стр, но напълно си заслужава всяка страница. Начина, по който е написан е невероятен. Всичко е толкова въздействащо и истинско, че няма как да не станеш част от живота на Тио. Продължавам да помня всичко прочетено и имам чувството, сякаш това е сполетяло и мен. "Щиглецът" е книга, която става част от теб след като я приключиш.

Сатурн-най-красивата планета
Image result for saturn
Любима книга на космическа тематика 
Не съм голям фен на научно-фантастични романи или междугалактически пътешествия, въпреки че малкото романи свързани с космоса, които съм чел, са ми сред любимите книги. Тук ще споделя две творби, защото трудно мога да избера само едната, а те са: "Задръж звездите още миг" на Кейти Хан и "Летящата планета" на Александър Ненов. Ако желаете действие, което се  развива както на Земята така и в космоса то това са идеалните книги. И двете са невероятно интригуващи и ще ви оставят без думи, след като прочетете и последната страница.

Уран - ледено студена
Image result for uranus 
Книга, която не е ти е въздействала и бързо си забравил
Не съм прочел чак толкова много книги, за да забравя някоя напълно. Все пак книгата, от която не помня много подробности е "Четирите цвята на магията". Не ми се искаше да се повтарям, но тя е първата, за която се сетих. Може би това е причината, поради която не ме е грабнала, както е направила с другите.

Нептун - мрачна и ветровита
 Книга, която те е накарала да настръхнеш от страх, тревога
"Здрач" на Дмитрий Глуховски е една от малкото книги, която ме е накарала да се безпокоя и да изпитвам някакъв ужас. Глуховски умее да описва детайлно страшните моменти. На пръв поглед най-обикновена ситуация я превръща в нещо плашещо. Иска ми се до края на годината да прочета поне още един horror роман, но нямам никаква идея какъв и от кой автор, затова ако имате някакви предложения съм отворен за тях.

Това бяха всичките планетно-книжни въпроси, дано ви е харесало, защото аз се забавлявах. Всеки, които желае да направи този таг, да се чувства поканен.

Comments

Popular posts from this blog

5 книги, които искам да прочета до края на годината

Привет на всички, от много време не съм писал нови постове, но желанието ми да споделя нещо се оказва по-голямо от физическата ми издържливост. Въпреки че нямам много време да пиша в блога, желанието ми да го правя, като че ли се утроило спрямо преди. Осъзнах колко много обичам да пиша и да споделям мнението си за каквото и да било, но няма да се отклонявам много от темата, защото днес, ще ви разкажа за 5 книги, които искам да прочета до края на 2018г. От началото на месеца се каня да напиша тази публикация, наскоро видях, че Амаиро е направила именно това и си казах, че не мога повече да отлагам.

Първата книга, която вероятно още утре ще започна(18.11) е "Вината в нашите звезди" на Джон Грийн. Съмнявам се да има човек, който да не я е чувал или чел, или гледал филма. Въпреки че съм гледал половината от филма и знам края, реших да я прочета. Преди време нямах такова намерение, даже в някой пост бях споделил, че едва ли ще я прочета, но нещата се промениха. Реших, че искам …

Enigma box - Хари Потър

Enigma box е месечна абонаментна кутия с определена тема всеки месец. За месец юли темата беше "Хари Потър", а това име ми е достатъчно, за да знам, че нещо ще ми хареса. Мога да твърдя, че имам компетентно мнение относно подобни месечни кутии с тема "Хари Потър". Това е третата, която получавам като първата беше британска "World of Wizardry box" от "Geekgear". За Enigma box мога да кажа, че са се справили блестящо.

Както всяка една кутия и в тази имаше тениска. Хареса ми, че е бяла, а щампата е оригинална, която не съм срещал до сега. Размерът отговоря, поръчах си M и ми става както другите ми тениски. Изработена е от 100% памук. Мога само да кажа, че определено ще я нося дълго време.
От предметите първите, които хванах бяха персонализираното писмо и билет за Хогуортс. Най-накрая ми пристигна дългоочакваното писмо и сега остана само да напазарувам от Диагон-али и септември да тръгвам да се уча на магия. Честно да си кажа калъфчето за карти го …

Благословени - краят на една незабравима поредица