Skip to main content

Love&Gelato - идеалната книга за летните дни


Love&Gelato(Любов и сладолед)

Автор: Jenna Evans Welch

Издателство: Walker Books

Издадена: 2017г.

Страници: 336

Цена: 16-20лв.

Линк към GoodreadsLove&Gelato е дебютният роман на Jenna Evans Welch. За жалост книгата не е преведена на български, а би трябвало, защото е страхотна. Аз я видях от буктюбъра Kristina Z, преди много време, която сподели, че й е една от любимите книги за 2017г. Разбирам я напълно защо й е харесала толкова много. 

Последното желание на майката на Лина преди да умре от рак е дъщеря й да отиде в Италия и да прекара лятото там с баща й, когото никога до сега не е виждала. Въпреки че Каролина няма никакво желание да ходи на екскурзия в най-трудния момент от живота й, тя решава, че е длъжна да спази волята на майка й. Пристигайки в Тоскана, тя открива един нов свят, който ще я промени за винаги. 

Този роман е олицетворение на лято. Жанрът е YA, но не типичният роман с неосъзнати тийнейджъри в търсене на нещо.  Стилът на авторката е свеж и лесен за разбиране от хора, които нямат много високо ниво на английски език. Присъства елемента на разказ в разказа – Лина получава дневник, който е изпратен от майка й няколко дни преди да почине. Спомените на майката са представени интересно и са голяма част от историята. Четейки книгата, искрено се забавлявах със сарказма на героите. Много обичам хумор под формата на сарказъм, а тук има доста. Jenna Evans Welch е добавила и италиански думи и изрази, които обогатяват историята, аз не знам италиански, но все пак ми хареса да ги виждам.
 


Her mom is a descendant of the Medici, and they have this giant villa. You can always tell when Elena has had too much to drink because she starts telling people that back in the day they would have been her servants.


Няма как да не се влюбите в обстановката. Мечтая да пътувам по света, а тази книга е като туристическа обиколка из Флоренция. Мисля, че всички обекти, присъстващи в романа, са реални, защото повечето успях да ги намеря в интернет. Авторката ги е описала перфектно, тъй че успешно ще се потопите в невероятната атмосфера и ще се разходите с героите по флоренските улици. Реалното и измислицата така е съчетано, че ще се замислите книга ли чета или туристически наръчник.


Лина е главната героиня, която попада в една различна за нея среда с непознати хора. Хареса ми като образ, беше сравнително силна и не се поддаваше на постоянна мъка и отрицание към всичко и всички. Това е много важно, защото не прави историята трудна за четене. Другите персонаж са баща й Хоуард, който се оказа много готин и разбран човек, даваше всичко от себе си, за да се сближи с дъщеря си и я подкрепяше през цялото време. Разбира се, има и много младежи на възрастта на Лина – Лоренцо, който е първият човек, с който Лина се сближава в Италия. Рен притежава много приятен характер и приема Лина въпреки всички й проблеми.  Ади пък е приятелката на Лина от Америка, с която поддържа връзка и си изливат душите една на друга. Има и още няколко герои, но с тях трябва да се запознаете сами.A life without love is like a year without summer


Сюжетът се върти около Лина и преживяванията й в Италия. Прочитането на дневника на майка й се превръща в най-важната й мисия, защото се надява така да разбере всички тайни, които тя е криела от нея. Хареса ми, че въпреки смъртта на майката, Каролина не е напълно отчаяна и това не е единственото нещо, за което мисли. Ако беше обратното историята нямаше да е толкова приятна. Имаше няколко изненади, но като цяло не беше трудно да се предвиди края. Все пак това не е най-същественото. Както може да предположите от заглавието в книгата се говори и за храна. Като почнем от сладолед, та чак до пица. Описват се всякакви италиански ястия, които ще ви се преядат на момента. Едва ли има човек, който да не обича нещо от италианската кухня, затова четейки насладата ще е двойна. 

Това, което прави Love&Gelato оригинална книга е атмосферата и въздействието върху читателя. Няма дразнещи моменти, а единствено любов, лято, храна и Италия.  Силно ви я препоръчвам, защото предвиждам, че ще се превърне в любимата ми YA книга за годината. Оценката ми … 
 


 

 


Comments

Popular posts from this blog

Прочетено през август

Август е зад гърба ни, а с него и горещите летни дни, в които може да не правим абсолютно нищо. Успях да прочета разнообразни книги, за което съм доволен. Искаше се ми се да прочета с една, две повече, но имаше дни, в които четенето не ми вървеше по една или друга причина. Все пак месеца ми беше разнообразен от към жанрове, макар че нямаше книги, които да се наредят сред любимите ми.

Първата книга, която прочетох беше "Железният светилник" от Димитър Талев. Тя е част от задължителната литература за 12 клас. Прочетох я сравнително бързо, което ме изненада, защото предполагах, че няма да ми хареса.  В крайна сметка не е никак зле. Историята е написана много достъпно, сюжета е лесен за проследяване и запомняне. Главните герои са интересни и добре изградени. Хареса ми, че се акцентира върху семейството и родовите ценности, макар и в един напълно различен от сегашния свят. Действието се развива по времето на османското робство, но темите, които се засягат са свързани с национал…

Последната ми лятна ваканция и блог планове

Последната ми лятна ваканция е към своя край, а с нея и времето, в което мога да живея безгрижно и спокойно. Едно лирическо отклонение преди това, не знам дали ще пиша други лични постове, но Label-а/Етикета, който измислих много ми харесва - Лично и нетипично(не че на някой ще му пука). В тази публикация няма да говоря толкова за книги, колкото за лятото ми. На първо място правя този анализ за себе си, а на второ, за да споделя нещо лично и какви са плановете ми свързани с блога.
За разлика от повечето 11 класници моята лятна ваканция започна на 13 юли, защото имахме две седмици "производствена практика". След 13 юли главното ми занимание бяха шофьорските курсове. Теорията я минах през юни, взех си листовките без грешка и се фокусирах върху по-трудната практическа част. Честно казано всички фрази и съвети, които смятах за банални от сорта на "най-важното е да си спокоен", "колкото повече караш, толкова по-добър ще ставаш", са абсолютно верни. В началото…

Гледай това - една любима комедия и една ненормална

Ето и втората част с моите препоръки за сериали, които да гледате. В първата част ви разказах за един тийнейджър със свръхестествени способности и приятелите му и една мистерия, от която те побиват тръпки. Може да прочетете повече тук. За днешните две препоръки реших да заложа на комедии. Всеки обича да гледа нещо, което да го разсмее неконтролируемо, макар че не знам до колко ще е в моя полза, ако ви разказвам за втората.

The Middle - По средата Американски: 2009г.-2018г. 9 сезона - 214 епизода The Middle е най-любимата ми комедия. Гледал съм и други по телевизията, както всеки знае има изобилие от подобни предавания, но определено това ме спечели. В България се излъчва по BTV Comedy, откъдето аз го открих, но предпочитам да го гледам на английски, защото е много подходящ за изучаващи език - говори се ясно и лексиката, която се използва е често срещана в ежедневието. От друга страна това е американски английски, който се различава от британския и не е полезно да се слуша единствено …