Skip to main content

Love&Gelato - идеалната книга за летните дни


Love&Gelato(Любов и сладолед)

Автор: Jenna Evans Welch

Издателство: Walker Books

Издадена: 2017г.

Страници: 336

Цена: 16-20лв.

Линк към GoodreadsLove&Gelato е дебютният роман на Jenna Evans Welch. За жалост книгата не е преведена на български, а би трябвало, защото е страхотна. Аз я видях от буктюбъра Kristina Z, преди много време, която сподели, че й е една от любимите книги за 2017г. Разбирам я напълно защо й е харесала толкова много. 

Последното желание на майката на Лина преди да умре от рак е дъщеря й да отиде в Италия и да прекара лятото там с баща й, когото никога до сега не е виждала. Въпреки че Каролина няма никакво желание да ходи на екскурзия в най-трудния момент от живота й, тя решава, че е длъжна да спази волята на майка й. Пристигайки в Тоскана, тя открива един нов свят, който ще я промени за винаги. 

Този роман е олицетворение на лято. Жанрът е YA, но не типичният роман с неосъзнати тийнейджъри в търсене на нещо.  Стилът на авторката е свеж и лесен за разбиране от хора, които нямат много високо ниво на английски език. Присъства елемента на разказ в разказа – Лина получава дневник, който е изпратен от майка й няколко дни преди да почине. Спомените на майката са представени интересно и са голяма част от историята. Четейки книгата, искрено се забавлявах със сарказма на героите. Много обичам хумор под формата на сарказъм, а тук има доста. Jenna Evans Welch е добавила и италиански думи и изрази, които обогатяват историята, аз не знам италиански, но все пак ми хареса да ги виждам.
 


Her mom is a descendant of the Medici, and they have this giant villa. You can always tell when Elena has had too much to drink because she starts telling people that back in the day they would have been her servants.


Няма как да не се влюбите в обстановката. Мечтая да пътувам по света, а тази книга е като туристическа обиколка из Флоренция. Мисля, че всички обекти, присъстващи в романа, са реални, защото повечето успях да ги намеря в интернет. Авторката ги е описала перфектно, тъй че успешно ще се потопите в невероятната атмосфера и ще се разходите с героите по флоренските улици. Реалното и измислицата така е съчетано, че ще се замислите книга ли чета или туристически наръчник.


Лина е главната героиня, която попада в една различна за нея среда с непознати хора. Хареса ми като образ, беше сравнително силна и не се поддаваше на постоянна мъка и отрицание към всичко и всички. Това е много важно, защото не прави историята трудна за четене. Другите персонаж са баща й Хоуард, който се оказа много готин и разбран човек, даваше всичко от себе си, за да се сближи с дъщеря си и я подкрепяше през цялото време. Разбира се, има и много младежи на възрастта на Лина – Лоренцо, който е първият човек, с който Лина се сближава в Италия. Рен притежава много приятен характер и приема Лина въпреки всички й проблеми.  Ади пък е приятелката на Лина от Америка, с която поддържа връзка и си изливат душите една на друга. Има и още няколко герои, но с тях трябва да се запознаете сами.A life without love is like a year without summer


Сюжетът се върти около Лина и преживяванията й в Италия. Прочитането на дневника на майка й се превръща в най-важната й мисия, защото се надява така да разбере всички тайни, които тя е криела от нея. Хареса ми, че въпреки смъртта на майката, Каролина не е напълно отчаяна и това не е единственото нещо, за което мисли. Ако беше обратното историята нямаше да е толкова приятна. Имаше няколко изненади, но като цяло не беше трудно да се предвиди края. Все пак това не е най-същественото. Както може да предположите от заглавието в книгата се говори и за храна. Като почнем от сладолед, та чак до пица. Описват се всякакви италиански ястия, които ще ви се преядат на момента. Едва ли има човек, който да не обича нещо от италианската кухня, затова четейки насладата ще е двойна. 

Това, което прави Love&Gelato оригинална книга е атмосферата и въздействието върху читателя. Няма дразнещи моменти, а единствено любов, лято, храна и Италия.  Силно ви я препоръчвам, защото предвиждам, че ще се превърне в любимата ми YA книга за годината. Оценката ми … 
 


 

 


Comments

Popular posts from this blog

Първо впечатление за поредицата "Кралицата на здрача" от Гери Йо

От доста време не съм публикувал нищо в блога, но тази седмица се завръщам с нещо, което не съм правил до сега. Нина от Wanderbook ме покани да участвам в това блог събитие, чиято цел е да отпразнуваме годишнината от издаването на книгите на Гери Йо. Ще ви цитирам точно каква е същността на инициативата:

Какво е събитието? Blog hop! Или както аз обичам да му викам - блог-подскок :D Какво е това? Поредица от постове на дадена тема, като всеки блог препраща към следващия. Например на първия ден блог А публикува интервю и прилага линк към блог Б, където на другия ден ще им пост.
Каква е темата? Годишнината (всъщност 4 години), откакто авторката Гери Йо / Gergana Mitrikova спря да бъде графоман и стана автор (по нейни думи). Тя се чудеше как да отпразнува и аз се съгласих да ѝ помогна. Постовете ще бъдат за поредицата ѝ "Кралицата на здрача", за бъдещи планове и интервюта. А освен да разберем повече за творчеството ѝ, докато подскачаме насам-натам, ще научим и повече за…

Аз още броя дните от Георги Бърдаров - историята на "Сараевските Ромео и Жулиета"

Доскоро

Не знам как да започна тази публикация, защото е най-трудната, която съм писал до сега. Отлагах я известно време, но си казах, че трябва да взема решение- дали да продължа да поддържам блога, или да спра. Началото на септември имах подобен пост и затова предполагам е добре да напиша втори като обновление. В крайна сметка реших да прекратя това мое занимание и ще обясня защо. Първо ще обясня защо пиша този пост. Нещо, което аз не харесвам у блогари, влогари и друг тип създатели на периодично съдържание е, когато те изчезнат и спрат да публикуват, каквото и да било. Разбирам ги, че за повечето (особено в България) писането или заснемането на видеа е хоби, а не начин за изкарване на пари. Нормално е да прекратят това занимание, когато нещо се случи в живота им било то липсата на време или желание. Защото като хора, които ги следват, мисля, че трябва да знаем, когато смятат да прекратят дейностите си, дори и да не обяснят защо, все пак всеки си има личен живот. Затова аз реших да напиша …