Skip to main content

Love&Gelato - идеалната книга за летните дни


Love&Gelato(Любов и сладолед)

Автор: Jenna Evans Welch

Издателство: Walker Books

Издадена: 2017г.

Страници: 336

Цена: 16-20лв.

Линк към GoodreadsLove&Gelato е дебютният роман на Jenna Evans Welch. За жалост книгата не е преведена на български, а би трябвало, защото е страхотна. Аз я видях от буктюбъра Kristina Z, преди много време, която сподели, че й е една от любимите книги за 2017г. Разбирам я напълно защо й е харесала толкова много. 

Последното желание на майката на Лина преди да умре от рак е дъщеря й да отиде в Италия и да прекара лятото там с баща й, когото никога до сега не е виждала. Въпреки че Каролина няма никакво желание да ходи на екскурзия в най-трудния момент от живота й, тя решава, че е длъжна да спази волята на майка й. Пристигайки в Тоскана, тя открива един нов свят, който ще я промени за винаги. 

Този роман е олицетворение на лято. Жанрът е YA, но не типичният роман с неосъзнати тийнейджъри в търсене на нещо.  Стилът на авторката е свеж и лесен за разбиране от хора, които нямат много високо ниво на английски език. Присъства елемента на разказ в разказа – Лина получава дневник, който е изпратен от майка й няколко дни преди да почине. Спомените на майката са представени интересно и са голяма част от историята. Четейки книгата, искрено се забавлявах със сарказма на героите. Много обичам хумор под формата на сарказъм, а тук има доста. Jenna Evans Welch е добавила и италиански думи и изрази, които обогатяват историята, аз не знам италиански, но все пак ми хареса да ги виждам.
 


Her mom is a descendant of the Medici, and they have this giant villa. You can always tell when Elena has had too much to drink because she starts telling people that back in the day they would have been her servants.


Няма как да не се влюбите в обстановката. Мечтая да пътувам по света, а тази книга е като туристическа обиколка из Флоренция. Мисля, че всички обекти, присъстващи в романа, са реални, защото повечето успях да ги намеря в интернет. Авторката ги е описала перфектно, тъй че успешно ще се потопите в невероятната атмосфера и ще се разходите с героите по флоренските улици. Реалното и измислицата така е съчетано, че ще се замислите книга ли чета или туристически наръчник.


Лина е главната героиня, която попада в една различна за нея среда с непознати хора. Хареса ми като образ, беше сравнително силна и не се поддаваше на постоянна мъка и отрицание към всичко и всички. Това е много важно, защото не прави историята трудна за четене. Другите персонаж са баща й Хоуард, който се оказа много готин и разбран човек, даваше всичко от себе си, за да се сближи с дъщеря си и я подкрепяше през цялото време. Разбира се, има и много младежи на възрастта на Лина – Лоренцо, който е първият човек, с който Лина се сближава в Италия. Рен притежава много приятен характер и приема Лина въпреки всички й проблеми.  Ади пък е приятелката на Лина от Америка, с която поддържа връзка и си изливат душите една на друга. Има и още няколко герои, но с тях трябва да се запознаете сами.A life without love is like a year without summer


Сюжетът се върти около Лина и преживяванията й в Италия. Прочитането на дневника на майка й се превръща в най-важната й мисия, защото се надява така да разбере всички тайни, които тя е криела от нея. Хареса ми, че въпреки смъртта на майката, Каролина не е напълно отчаяна и това не е единственото нещо, за което мисли. Ако беше обратното историята нямаше да е толкова приятна. Имаше няколко изненади, но като цяло не беше трудно да се предвиди края. Все пак това не е най-същественото. Както може да предположите от заглавието в книгата се говори и за храна. Като почнем от сладолед, та чак до пица. Описват се всякакви италиански ястия, които ще ви се преядат на момента. Едва ли има човек, който да не обича нещо от италианската кухня, затова четейки насладата ще е двойна. 

Това, което прави Love&Gelato оригинална книга е атмосферата и въздействието върху читателя. Няма дразнещи моменти, а единствено любов, лято, храна и Италия.  Силно ви я препоръчвам, защото предвиждам, че ще се превърне в любимата ми YA книга за годината. Оценката ми … 
 


 

 


Comments

Popular posts from this blog

Mid year freak out book tag

Първата половина от 2018г. вече е към края си. Затова реших да направя този книжен таг, с който да споделя някои от прочетените от мен заглавия.Доволен съм от книги, които прочетох, изпълних едно от желанията си - да чета съвременни български автори. Имам и още няколко, които съм сигурен че ще постигна. Този таг от видях от някои чуждестранни книжни блогъри и влогъри, които са го правили предишни години. От българските за тази година го засякох при Криси от Diagnosis: Abroad. От моя страна искам да отбележа Нина от Wanderbook, Кали от A Court of Books and Magic и Вичи от Vichi's Magic Place In The Big Amazing World

Най-добрата книга, която си прочел до сега за 2018г. Изборът не е никак лесен, защото прочетох разнообразни книги, някои от които ми харесаха страшно много. Най-добрата книга за 2018г. до сега, която прочетох е "Ние срещу всички" от Фредрик Бакман. Може да сте забелязали, че много обичам творчеството на Бакман особено последните му две книги. Най-доброто продъ…

В дворците на Кносос- митът за Тезей с древногръцка история