Skip to main content

Летящата планета - какво е тя и какво сме ние


Летящата планета

Александър Ненов

Издадена: 2017

Издателство: Фабрика за книги

Страници:191

Цена: 14,90лв.


„Летящата планета” е една книга, която истински ме изненада. Рядко проявявам интерес към подобна тематика, свързана с други цивилизации и космоса. Въпреки това всеки път, когато прочета нещо или изгледам някои филм, съм много впечатлен. Това се случи и с тази книга, която ми беше изпратена от Александър Ненов, за да изкажа мнението си. Безкрайно благодарен съм му за жеста и се надявам мнението ми да му помогне.

Земята през 2054г. е корено различно от това, което е днес. През 2054г. технологиите, прогреса и удобствата са останали в миналото. Планетата е управлявана от представителя на ООН и партията му, които са крайни еколози. Чрез радикалните си идеи са довели Земята до деградация. Това е така, докато огромен небесен обект, наподобяващ планета, не прелита през Слънчевата система. Спира от другата страна на Слънцето, а екип от космонавти започва подготовката на експедиция, което ще ги срещнеш с една нова цивилизация. 

Тази научна фанстастика е написана изключително добре. Стилът на авторът е ясен, без излишни, подробни описания.  Въпреки това важните събития или понятия са обяснени достатъчно достъпно, за да бъдат разбрани от хора, които нямат познания в конкретната област. Примери няма да давам, за да не издавам от сюжета. В началото романът ми се стори неемоционален, което ще рече, че не ми въздейства по някакъв начин и не можах да съпреживея случващото се, по-късно обаче това се промени, а финалът напълно компенсира всичко, което оказа огромно влияние върху оценката ми. Беше силно емоционален и смислен. 
Концепцията на обстановката ми хареса страшно много. Безспорно е нещо различно и оригинално, което не съм срещал до сега. Повечето антиутопии са леко нереални, докато тук имаше факти и предпоставки, на базата на които това може да се случи. Темите, които са засегнати са актуални и може много да се говори за тях. Александър Ненов успява да представи вижданията и на еколозите, и на учените, така че читателят да види и двете страни на монетата. Всеки от тях е прав до някъде, но проблемът е, че не могат да стигнат до консенсус, какъвто е и в момента.

Историята е разказана през гледните точки на двете страни. От едната са астронавтите Андромеда и Исак, а от другата природозащитниците Дейвид Ленард и Ед. Имаме възможността да видим как разсъждава всяка от страните. Има и други герои, които заемат важна роля, но тях ще трябва да срещнете сами. Главните герои са много прецизно изградени, като се показват и плюсовете и минусите в характерите им, включително и в този на Дейвид. Някои от героите променят от части възгледите си или намират начин да приемат и другата гледна точка, което доказва, че трябва да приемаме и различно мнение и да търсим баланс.
 Нима някой може да мисли по тема, за която трябва да се чувства?
Image result for ecology
Случващото се е неочаквано и непредсказуемо. Александър Ненов много добре е успял да изгради сюжета. Изненадите, които е сътворил, те помитат и не знаеш какво да си мислиш, след като прочетеш някое разкритие. Историята е динамична и те грабва от началото. Няма да се отегчите, чакайки героите да достигнат крайната си цел. След това всяка глава се превръща в нещо, което нямаш търпение да прочетеш. Единствената ми забележка е обемът на книгата, искаше ми се да е по-голяма. Има стабилна основа върху, която можеше да се надгради още. Любимата ми част е краят, който крие някои истини за нас. Това, че е отворен финал е идеално, защото всеки трябва да довърши историята така както я усети.

Препоръчвам книгата на феновете на научната фантастика. Напоследък има много филми свързани с „първият контакт”. В началото книгата като усещане ми напомняше на филма “Arrival”,тъй че ако сте го гледали, то „Летящата планета” определено ще ви хареса. В „Летящата планета” се засягат и важни теми, а написаното те провокира да се замислиш, а това е едно от нещата, които много ценя в една книга. Първоначално мислех да дам по-ниската оценка, но последните две глави промениха решението ми, защото бяха свръх силни. Оценката ми е …


 

 

 Comments

Popular posts from this blog

BOPS - Супермомчета

Тема на BOPS за месец февруари беше Супермомчета/Супермомичета, като артикулите в двете кутии се различават, но не и книгата. Темата много ми хареса и веднага си я поръчах. Този път изненадите са само 3, но въпреки това останах много доволен. Всичко е изпипано, а още с отварянето знаех, че ще ми хареса(особено синята хартия). Качеството на снимките не е много добро, защото нямах възможността да снимам на естествена светлина понеже от няколко дни е облачно и мрачно. Извинявам се, ако това ви дразни.

Супергеройски ваучери е един от артикулите, който е много подходящ за подарък на любим човек. Общо са 5+1 като всеки един се отнася за определена супер сила(Компромис) и условие(Долуподписаният няма да задава абсурни въпроси по време на целия филм), което подписалият трябва да спази. Шестият е отворен за лични идеи и предложения. Ваучерите са оригинални и хумористични и със сигурност ще успеете да зарадвате някой с тях. Към тях има и плик, в който може да ги сложите.

Метална кутийка с мент…

Limited edition BOPS - Благословени

Една от лимитираните кутии на BOPS през ноември беше на тема Благословени(третата книга от поредицата "Проклятието на Воронина" от Цветелина Владимирова). Ясно е коя ще е книгата, но за другите предмети дори не сте се и досещали, че може да ги има. Наистина бях изненадан, защото един от продуктите никога преди не е присъствал в кутия.

Още от книгата изпаднах в еуфория. Въпреки че се подразбира коя е не очаквах да бъде подписана лично от авторката. Много се зарадвах при вида на посланието и автографа тъй че съм много благодарен, че в приготвянето на кутията е участвала и Цвети Владимирова.

Заедно с книгата има и плакат със същия дизайн на корицата. Корицата ми харесва следователно плаката ще си го закача до другите ми. Дизайнът е точно в стила на предходните и се вписва идеално, а това че е червена ми допада още повече.

Подложки за чаши е третият артикул/и. Харесва ми, че са с цитати и от трите книги съответно от Зоя, Дорин и Маркус. Нямам други подложки за чаши, затова тези…

Да опитомиш сокол - многопластов български роман