Skip to main content

Ние, лъжците - живот сред тайни и илюзия




Ние, лъжците

Автор: Е. Локхарт

Издателство: Егмонт

Издадена: 2014г.

Линк към Goodreads

„Ние, лъжците” е книгата с един от най-неочакваните завършеци. Четиво в което може да препознаете себе с вашите приятели. През 2014г. е спечели първо място за YA книга в Goodreads и разбирам с какво се е откроила от множеството в жанра. Резюмето на книгата е малко оскъдно, затова аз ще ви кажа за какво се разказва:
Семейство Синклеар е богато и известно семейство, което си има частен остров. Главната героинята – Каденс е най-голямата внучка, тя заедно с братовчедите си(Джони и Мирън) и Гат прекарват всяко лято на острова Бийчуд. Те се наричат Лъжците, а летата там са незабравими и вълнуващи, но през лято петнайсет Каденс претърпява инцидент и получава мозъчно увреждане в следствие на което не помни нищо от това лято. Две години по-късно тя се завръща там, но никои не иска да й сподели истината дори братовчедите й.

'We Were Liars' and 8 Other Books You’ll Love If You Were Shocked by the Twist in ‘Gone Girl’ | Bustle
„Ние, лъжците” е типична Young adult книга. Има любов, приятелство и  много големи тайни. Книгата е написана интересно, стилът на Е. Локхарт е по-различен. Няма много детайлни описания, всичко е казано точно и ясно. Има повторения, които са приемливи и така се създава една нестандартна представа за героите. Един огромен плюс са картата и диаграмата(родословното дърво) в началото на книгата. Улесняват значително четенето и визуализирането на острова. Ако не беше родословното дърво нямаше да мога да запомня кое дете на коя сестра, а това е важно. А картата на острова е чудесна, защото всеки обича карти.
Image result for island with a house
Обстановката е отново частта, която ме впечатли. Идеята за частен остров с няколко къщи, пристан и тенис корт много ми хареса. За първи път чета за подобна среда и това ще едно от нещата, с който ще запомня „Ние, лъжците”. Нямаше елемент, който да не ми хареса. Обичам морето, а тук го има и от четирите страни. Едва ли е много подходяща за времето в момента, защото най-вероятно ще ви се прииска да сте на плажа. Мисля, че книгата е по-подходяща за лятото, защото така ще може да задоволите напиращото желание да се хвърлите в морето.

Героите бяха интересни. Като започнем от трите сестри та чак до Лъжците. На прав поглед взаимоотношенията между майката и лелите на Каденс изглеждат съвсем нормални и топли, но мислите им се оказват доста порочни. Каденс, Джони, Мирън и Гат са неразделни и между тях има едно здраво приятелство. Хареса ми, че не загърбиха вярата в приятелството си, когато бяха подлагани на изпитания от родителите си. Всички с изключение на Гат са богати и държанието им е подобаващо на такива хора. Все пак се разкрива и друга благородна част от характерите им, както и мечти за бъдещето. 
This is a quote from We Were Liars, it's my favourite book because there's a plot twist at the end that made me cry, there's also a lot of quotes in it that I love. I've probably read this book 100 times.
Сюжета е наистина оригинален и непредсказуем, макар че до към част четири(150-160 страница) не се случваха много интересни и вълнуващи действия. За сметка на това краят компенсира всичко. Действието се развива бавно, въпреки че се разглеждат случки от както са били деца. Но те подпомагат цялостното изграждане и показване на близостта между Лъжците. Сюжетът може да ви се струва нелогичен, но всичко си има обяснение. Не е много лесен за следване, защото на моменти има разказ в разказа под формата на приказки или ретроспекции. В началото запомнянето на героите може да е трудно, защото се показват всички на куп, но не забравяйте да използвате схемата. Също така началото е директно, по-скоро е разказано отколкото показно, но не го определям като минус.
Финалът е шокиращ, дойде ми от нищото даже в началото не повярвах, че случилото се е истина. Няма да кажа нищо, въпреки че ми се иска да споделя изненадата си, защото сега, пишейки за нея я осъзнава по-ясно.
И ако някои ви попита как свършва – Излъжете.
Ще се възползвам от този съвет като ви кажа, че накрая Каденс получава своето писмо от Хогуортс, Мирън разбира, че е русалка и отплува за Нарния, Гат е затворен в подземието на Синклеар от Джони, които наследява целия остров.

Препоръчвам книгата на хората, на които им се чете нещо леко със сриващо неочакван край. Подходяща е и за хора, които пътуват в градски транспорт, защото главите са малки(1-2 страници) и не се случва нещо много напрегнато, което да ви завладее и да си изпуснете спирката(изключвам края). Оценката ми е 5/6. Радвам се, че се запознах с творчеството на Е. Локхарт, знам, че има още една нейна книга на български пазар, но за сега нямам намерения към нея.


Ще се радвам да разбера и вашето мнение книгата и края в коментарите.


Източник на снимката

Comments

Popular posts from this blog

Довиждане февруари

Чудех се какъв пост да напиша тази седмица, за да не прекъсвам традицията ми всяка седмица да публикувам по веднъж. В крайна сметка се спрях на нещо като обобщение на прочетените от мен книги през февруари и написаните ревюта. Доволен съм от трите книги, които прочетох през месеца. Ако ме следите вероятно знаете кои са, но с няколко думи ще споделя впечатленията си от всяка. Прочетено "Сезонът на костите" от Саманта Шанън -  дълго врем тази поредицаме очакваше на рафта, докато не остана едно от малкото неща там. Оценката ми за тази книга е 4/6. Романът ми стори твърде объркващ и сложен с много герои без ясна цел. Въпреки това след като започнах "Орденът на ясновидците" разбрах, че всичко от първата книга е необходимо, за да се издигне основата на една невероятна поредица.  "Орденът на ясновидците" от Саманта Шанън - едно от най-добрите продължения, които съм чел. Много динамична с много изненади, детайлно описана обстановка с интригуващи

Аз още броя дните от Георги Бърдаров - историята на "Сараевските Ромео и Жулиета"

Аз още броя дните Автор: Георги Бърдаров Издателство: Сиела Издадена: 2016г. Страници: 182 Цена: 14лв. Линк към Goodreads „Аз още броя дните” е книгата, победител в конкурса на БНТ за дебютни романи „Ръкописа”. Гледал съм първите епизоди от предаването, защото ми беше интересно и мога да кажа, че това е едно от най-смислените реалитита. Успехът на книгата е все известен и е спечелила много български литературни награди.  Май 1993г. обсадата на Сараево продължава вече повече от година. Двама влюбени младежи са едни от малкото запазили доброто у себе си. Давор е християнин, а Айда мюсюлманка. Това е причината поради, която хората неодобряват връзката им. Напрежението и разрухата в града ги подтикват да предприемат рисковано бягство. Двадесет години по-късно един българин и един сърбин разговарят и под влиянието на алкохола излизат мрачните тайни от миналото за една братоубийствена война.  Жанрът преплита минало и настояще. Стилът на „Аз още броя д

Да опитомиш сокол - многопластов български роман

Да опитомиш сокол Автор: Невяна Христова Издадена: 2017г. Издателство: Бард Цена: 17,99лв. Страници: 415 „Да опитомиш сокол” е поредната книга от български автор, която прочитам и ми харесва. Натъкнах се на книгата още, когато я издадоха през 2017г., ако не се лъжа беше към края на годината. Казах си, че трябва да я прочета, едната причина беше, че е от български автор, а втората обстановката, в която се развива действието , звучеше точно като за мен.  В романа се проследява живота на Франк и неговото пъстро семейство. От една страна рода на майка му от България, а от друга дядо му от Шотландия и баба му от Франция. Тези разнообразни семейни линии преплетени в гените на Франк са в основата на сложната му самоличност, която иска да открие човешките истини и да се самоопознае. Сингапур, Камбоджа, САЩ, Шотландия, Франция, Англия, България Франк преминава през всички тези места, за да намери това, което търси. Това е една от малкото книги, с която с