Skip to main content

Прочетено през август

Image result for summer

Август е зад гърба ни, а с него и горещите летни дни, в които може да не правим абсолютно нищо. Успях да прочета разнообразни книги, за което съм доволен. Искаше се ми се да прочета с една, две повече, но имаше дни, в които четенето не ми вървеше по една или друга причина. Все пак месеца ми беше разнообразен от към жанрове, макар че нямаше книги, които да се наредят сред любимите ми.

Първата книга, която прочетох беше "Железният светилник" от Димитър Талев. Тя е част от задължителната литература за 12 клас. Прочетох я сравнително бързо, което ме изненада, защото предполагах, че няма да ми хареса.  В крайна сметка не е никак зле. Историята е написана много достъпно, сюжета е лесен за проследяване и запомняне. Главните герои са интересни и добре изградени. Хареса ми, че се акцентира върху семейството и родовите ценности, макар и в един напълно различен от сегашния свят. Действието се развива по времето на османското робство, но темите, които се засягат са свързани с националната идентично и църковната независимост. Сравнение с "Под игото" е по-лека за четене. Определено си заслужава да бъде прочетена от всеки българин.


Втората ми прочетена книга е отново от задължителните и това е втората част от "Тютюн"/ Том 2 от Димитър Димов. За тази книга мнението ми е толкова противоположно, че няма накъде повече. Написана е като съвременен роман за разлика от другите от епохата. Няма ги диалектните думи и този тип повествование, което се среща в "Под игото" и "Железният светилник". Обстановката е невероятна, всичко беше описана превъзходно. Беше ми много интересно да чета за този отрязък от време - преди и по време на Втората световна война. Главните герои са изумителни. Проследяваме цялата промяна на Борис и Ирина, която е показана без никаква преувеличеност или с опити да бъдат оправдани делата им. Ирина е един от най-добре измисляните и интригуващи образи, за които някога съм чел. Като изключим споменатото всичко останало "скапва" романа. Комунисти, политици партизани и подобни. Беше ми изключително скучно и дразнещо да чета за тях плюс това има страшно много излишни образи и подробности. Без тях романа можеше да е един от любимите ми.


"Приключенията на капитан Алатристе" от Артуро Перес- Реверте беше едно от четивата ми през август. Това е исторически роман, който наподобява атмосферата на "Тримата мускетари" само че в Мадрид. Книгата е кратка около 250стр. историята е горе-долу интересна. Динамична е, но в същото време може да е оставиш по всяко време без да се измъчваш от желанието да разбереш какво ще стане по-нататък. Идеална е за лятото, когато не ви се четат ангажиращи произведения.


Четвъртата книга е "Кажи ми три неща" от Джули Бъксбаум, която беше изборът ми за шарен август. Книгата е отново идеална за летните дни, макар че също не е кой знае колко впечатляваща. Все пак ми беше приятно, докато я четох, защото ме отпусна и макар че се засягат някои тежки теми като загуба на родител, то те не са представени по такъв начин, че да ти въздействат силно. Много ми хареса подхода използван за комуникация между героите чрез имейли и съобщения и въздействието, което оказва върху нас този вид невербално общуване.


Другите две книги, които прочетох ще ги споделя заедно, защото едната е много малка и са по-скоро допълнение към поредицата, а това са On the Merits of Unnaturulness и The Pale Dreamer от Саманта Шанън. Ако първите две книги от поредицата са ви харесали то On the Merits of Unnaturulness е задължителна за четене, защото всички способности и разновидности са разгледани подробно и ще успеете по-добре да схванете смисъла на всяка категория. The Pale Dreamer е новела и беше сравнително интересна, ако смятате да продължавате с поредицата на английски език то тогава ви препоръчвам преди това да прочетете тази новела, за да се потопите по-лесно в екшъна, който ви очаква в The Song Rising.


Това беше всичко, което прочетох през август.  Плановете ми за септември включват само една книга, която ще запазя като изненада понеже тя е изборът ми за Цветна книжна година. Ако искате да напиша ревю за някоя от споменатите книги ми кажете, понеже за момента нямам нищо готово.

Comments

Popular posts from this blog

5 книги, които искам да прочета до края на годината

Привет на всички, от много време не съм писал нови постове, но желанието ми да споделя нещо се оказва по-голямо от физическата ми издържливост. Въпреки че нямам много време да пиша в блога, желанието ми да го правя, като че ли се утроило спрямо преди. Осъзнах колко много обичам да пиша и да споделям мнението си за каквото и да било, но няма да се отклонявам много от темата, защото днес, ще ви разкажа за 5 книги, които искам да прочета до края на 2018г. От началото на месеца се каня да напиша тази публикация, наскоро видях, че Амаиро е направила именно това и си казах, че не мога повече да отлагам.

Първата книга, която вероятно още утре ще започна(18.11) е "Вината в нашите звезди" на Джон Грийн. Съмнявам се да има човек, който да не я е чувал или чел, или гледал филма. Въпреки че съм гледал половината от филма и знам края, реших да я прочета. Преди време нямах такова намерение, даже в някой пост бях споделил, че едва ли ще я прочета, но нещата се промениха. Реших, че искам …

Enigma box - Хари Потър

Enigma box е месечна абонаментна кутия с определена тема всеки месец. За месец юли темата беше "Хари Потър", а това име ми е достатъчно, за да знам, че нещо ще ми хареса. Мога да твърдя, че имам компетентно мнение относно подобни месечни кутии с тема "Хари Потър". Това е третата, която получавам като първата беше британска "World of Wizardry box" от "Geekgear". За Enigma box мога да кажа, че са се справили блестящо.

Както всяка една кутия и в тази имаше тениска. Хареса ми, че е бяла, а щампата е оригинална, която не съм срещал до сега. Размерът отговоря, поръчах си M и ми става както другите ми тениски. Изработена е от 100% памук. Мога само да кажа, че определено ще я нося дълго време.
От предметите първите, които хванах бяха персонализираното писмо и билет за Хогуортс. Най-накрая ми пристигна дългоочакваното писмо и сега остана само да напазарувам от Диагон-али и септември да тръгвам да се уча на магия. Честно да си кажа калъфчето за карти го …

Благословени - краят на една незабравима поредица