Skip to main content

Топли тела - какво е да си зомби


Топли тела

Автор: Айзък Мериън

Издадена: 2011

Издателство: Студио Арт Лайн

Страници: 263

Цена: 12,90лв.

Линк към Goodreads

„Топли тела” е единствената книга, която успях да си купя от Алея на книгата в Пловдив, поради дъждовното време(но това е друга история). Книгата ми беше препоръчана от жената на щанда на издателство, за което и благодаря. Това, което ме грабна в тази книга е, че се разказва през гледната точка на зомби. 


Р е зомби. Той не знае нищо за себе си дори защо изобщо съществува. Това незнание го измъчва и прави на пръв поглед безсмисленото му съществуване още по-трудно. Р е различен от другите зомбита, той не изпитва наслада от убиването на хора, но все пак е длъжен да го прави, за да оцелява. Веднъж при поредното нападение над хората, нещо в Р трепва и той пощадява едно момиче на име Джули, за да я спаси от събратята си той я взима със себе си, като и помага да се слее сред тях. Така започва една връзка, която никога до сега не се е получавала, но за да бъдат заедно трябва да са готови да се борят.


Както вече споменах, повествованието е от 1 лице през погледа на зомбито Р. Това ми хареса страшно много, защото е нещо по-различно, а и самият Р е интересен образ, но за това по-надолу. Стилът на автора ми допада описанията са прилични, но и лаконични, набляга се на мислите и състоянието на Р и по този начин се задават въпроси, върху които се изразяват интересни разсъждения. Обичам, когато има дълбочина и смисъл в текста, а тук го имаше, макар че е творбата е фантастична и на пръв поглед абсурдна. Самото издание е много готино, корицата ми харесва, а вътре преди всяка глава има илюстрации на различни органи. 

Image result for zombie apocalypseОбстановката като цяло е песимистична. С появата на зомбитата светът се е преобърнал на опаки и всеки ден е борба за оцеляване. Хората са се укрили в Стадиони, които са се превърнали от спортни площадки във военни крепости. Именно тези Стадиони са ми любимото място от романа. Другото важно място е летището, което е населено от зомбита, но не е особено приятно и безопасно. Въпреки зараждащата се симпатия между Р и Джули, заобикалящата среда е недружелюбна към тях. Атмосферата е доста апокалиптична, имайки предвид че човечеството е към края си.


Образът на Р е оригинален и вълнуващ. Води яростна борба между глада му за мозък и желанието му да не убива. Този елемент авторът го е изградил много достоверно и дори може да се възприеме като метафора за подобни състояние. Освен това Р жадува за знания и отговори за всичко около него и си задава непрекъснато въпроса „защо?”. Най-добрият приятел на Р е М, той е по-различен от него, ала е единственото друго същество, с което се разбира горе-долу. Хареса ми приноса, който М оказва, не очаквах да има значителна роля, но сгреших. Преминаваме към най-важният жив персонаж – Джули. Тя има тежко минало, защото е изгубила майка си и от тогава светът около нея се разпада.Мисленето й е нестандартно, въпреки безперспективното настояще, тя е мечтател и пламъкът на надеждата гори в нея. 


Главната сюжетна линия е за любовта, която възниква между Р и Джули и двамата осъзнават, че това е нещо нечувано до сега и въпроса е дали ще преодолеят всички трудности, а те не са никак малко. Има и втора сюжетна линия, която се появява към среда и вероятно ще се развие в продължението на „Топли тела”. Въпреки това „Топли тела” може да се прочете като самостоятелна книга, но любопитството за по нататък ще ви принуди да я продължите. На български е преведена само първата и не е ясно дали ще се продължи. Краят е много динамичен, напрежението ще ви държи до последната страница. Макар че успях да предвидя каква ще е съдбата на Р пак ми хареса. По книгата има и филм, който възнамерявам да гледам това лято. Изгледах трейлъра и забелязах някои разлики, но се надявам да се към добро.

„Топли тела” е книга с оригинални персонажи и обстановка, но леко клиширан сюжет. Имайки предвид обема, се чете много бързо, защото е написана увлекателно. Със сигурност бих продължил поредицата, ако се издаде на български, а дали бих я продължил на английски не знам. Оценката ми е …

Comments

Popular posts from this blog

5 книги, които искам да прочета до края на годината

Привет на всички, от много време не съм писал нови постове, но желанието ми да споделя нещо се оказва по-голямо от физическата ми издържливост. Въпреки че нямам много време да пиша в блога, желанието ми да го правя, като че ли се утроило спрямо преди. Осъзнах колко много обичам да пиша и да споделям мнението си за каквото и да било, но няма да се отклонявам много от темата, защото днес, ще ви разкажа за 5 книги, които искам да прочета до края на 2018г. От началото на месеца се каня да напиша тази публикация, наскоро видях, че Амаиро е направила именно това и си казах, че не мога повече да отлагам.

Първата книга, която вероятно още утре ще започна(18.11) е "Вината в нашите звезди" на Джон Грийн. Съмнявам се да има човек, който да не я е чувал или чел, или гледал филма. Въпреки че съм гледал половината от филма и знам края, реших да я прочета. Преди време нямах такова намерение, даже в някой пост бях споделил, че едва ли ще я прочета, но нещата се промениха. Реших, че искам …

Enigma box - Хари Потър

Enigma box е месечна абонаментна кутия с определена тема всеки месец. За месец юли темата беше "Хари Потър", а това име ми е достатъчно, за да знам, че нещо ще ми хареса. Мога да твърдя, че имам компетентно мнение относно подобни месечни кутии с тема "Хари Потър". Това е третата, която получавам като първата беше британска "World of Wizardry box" от "Geekgear". За Enigma box мога да кажа, че са се справили блестящо.

Както всяка една кутия и в тази имаше тениска. Хареса ми, че е бяла, а щампата е оригинална, която не съм срещал до сега. Размерът отговоря, поръчах си M и ми става както другите ми тениски. Изработена е от 100% памук. Мога само да кажа, че определено ще я нося дълго време.
От предметите първите, които хванах бяха персонализираното писмо и билет за Хогуортс. Най-накрая ми пристигна дългоочакваното писмо и сега остана само да напазарувам от Диагон-али и септември да тръгвам да се уча на магия. Честно да си кажа калъфчето за карти го …

Благословени - краят на една незабравима поредица