Skip to main content

Забранете тази книга - двойна доза четене с една книга


Забранете тази книга

Автор: Алън Грац

Издателство: Софтпрес

Издадена:2017г./2018г. в България

Страници:239

Цена: 14,99лв.

Линк към Goodreads


„Забранете тази книга” беше книга от априлския BOPS. Признавам се, че не е книга, която бих си купил, понеже е по-детска. Въпреки това съм повече от щастлив, че я прочетох и се превърна в любимата ми книга от всички BOPSове, които съм си поръчвал до сега, а защо ще разберете по-надолу. 

Най-любимото място на Ейми Ан е училищната библиотека, където на спокойствие се потапя в приказни светове и приключенски истории. Един ден, отивайки до рафта на любимата си книга, тя не я открива. Никой обаче не я е взел. Оказва се, че е забранена заедно с още няколко книги. Досега Ейми Ан е била винаги мълчалива и тиха, но за да върне книгите от забранения списък, който непрестанно расте, тя трябва да измисли план и да се бори срещу ограниченията на възрастните. 

Първото нещо, което искам да кажа е за дизайна на книга. Корицата не е оригиналната, но ми харесва много повече, защото създава впечатление за нещо пъстро и детско, каквато всъщност е историята. Вторият елемент, в който се влюбих е графичното оформление(дано да се нарича така) – страниците са направени изключително оригинално. За мен това е най-красиво изработеното издание от началото на годината. 

Романът е определен като детски, но смятам, че ще се хареса на читатели от всяка възраст, имайки предвид темите, които засяга. Начинът на писане на Алън Грац е приятен и е написана много достъпно. Прочита се неусетно, аз я прочетох за един ден. Потапянето в историята е лесно и те грабва бързо. Настроението, което създаде у мен беше на спокойствие и истински се наслаждавах от прочетеното, без да ме напряга, но и в същото време се вълнувах. Като допълнение изданието има приложение с всички книги, които, някога са били забранени. То е най-накрая и може да се използва паралелно с четенето без да ви издава от сюжета. Аз открих този бонус накрая, но все пак ми беше интересно да получа малко повече информация за забраняваните книги.
Действието се развива главно в училището. Обстановката е нова за мен, защото в повечето книги, които чета сюжета се развива в гимназията, а тук е основното училище, което е коренно различно от средното. Също така проследяваме и Ейми Ан в дома й, който не е най-предпочитаното място от нея, поради хаоса, простиращ се там. Любимото ми място логично е библиотеката, в която ми се искаше да отида. Атмосферата там наподобява реална библиотека и със сигурност и на вас ще ви се приходи, след като приключите със „Забранете тази книга”

Книгата е съставена от разнообразни герои като всеки от тях е различен и оказва своя принос в развитието. Ейми Ан е в центъра, заедно с противоречията, които възникват в главата й. Дали да бъде тиха и нерешителна, или да се разбунтува. На мен ми хареса промяната й, защото вероятно на всеки от му е писвало от дадени неща и се е хвърлял срещу дразнителите. Други персонажи са много от съучениците на Ейми като най-открояващи са Дани, Ребека и Трей. Всеки от тях е забавен и изпъква с нещо. Моите любимци от всички герои са Ребека и Трей. Тя е изумително находчива за възрастта си и измисляше брилянтни планове, а Трей е дете на изкуството, което показва, че не винаги децата са като родителите. Семейството на Ейми Ан също присъства, не се акцентира кой знае колко на всеки по отделно, колкото като цяло и влиянието, което оказват върху Ейми. 

 Хубавите книги не трябва да остават скрити. Трябва да се четат от колкото се може повече хора и колкото се може повече пъти.

Основната сюжетна линия е борбата на героинята с несправедливото решени на училищното настоятелство и госпожа Спенсър. Първоначално момиченцето и другарите и започват да си разменят някои от забранените книги, които имат у дома, но в последствие им хрумват стратегии, които ще обхванат всяко дете в училището. Авторът е засегнал важни теми не само за деца като забраняването на книги. През годините сме станали свидетели на много такива случай, включително и на световни бестселъри, а причините за налагане на ембарго са почти винаги субективни. Освен това Алан Грац повдига въпроса за правотата на възрастните и доказва, че не винаги те взимат най-правилните решения, в това число и родителите ни. Това не означава, че не трябва да ги уважаваме, а по скоро да не приемаме сляпо всичко, което казват(дано да не подтикна някое дете към ненужно бунтарство с това си твърдение).

Препоръчвам книгата на всеки читател, защото това е книга за книгите. Защо да не поемете двойна доза книги на една порция? „Забранете тази книга” е много разтоварваща и неангажираща, затова ако имате труден ден или сте напрегнати емоционално, то това четиво ще ви развесели. Последната причина, която давам, е че не знаете какво е БШЗК. Оценката ми е …

 

Comments

Popular posts from this blog

5 книги, които искам да прочета до края на годината

Привет на всички, от много време не съм писал нови постове, но желанието ми да споделя нещо се оказва по-голямо от физическата ми издържливост. Въпреки че нямам много време да пиша в блога, желанието ми да го правя, като че ли се утроило спрямо преди. Осъзнах колко много обичам да пиша и да споделям мнението си за каквото и да било, но няма да се отклонявам много от темата, защото днес, ще ви разкажа за 5 книги, които искам да прочета до края на 2018г. От началото на месеца се каня да напиша тази публикация, наскоро видях, че Амаиро е направила именно това и си казах, че не мога повече да отлагам.

Първата книга, която вероятно още утре ще започна(18.11) е "Вината в нашите звезди" на Джон Грийн. Съмнявам се да има човек, който да не я е чувал или чел, или гледал филма. Въпреки че съм гледал половината от филма и знам края, реших да я прочета. Преди време нямах такова намерение, даже в някой пост бях споделил, че едва ли ще я прочета, но нещата се промениха. Реших, че искам …

Enigma box - Хари Потър

Enigma box е месечна абонаментна кутия с определена тема всеки месец. За месец юли темата беше "Хари Потър", а това име ми е достатъчно, за да знам, че нещо ще ми хареса. Мога да твърдя, че имам компетентно мнение относно подобни месечни кутии с тема "Хари Потър". Това е третата, която получавам като първата беше британска "World of Wizardry box" от "Geekgear". За Enigma box мога да кажа, че са се справили блестящо.

Както всяка една кутия и в тази имаше тениска. Хареса ми, че е бяла, а щампата е оригинална, която не съм срещал до сега. Размерът отговоря, поръчах си M и ми става както другите ми тениски. Изработена е от 100% памук. Мога само да кажа, че определено ще я нося дълго време.
От предметите първите, които хванах бяха персонализираното писмо и билет за Хогуортс. Най-накрая ми пристигна дългоочакваното писмо и сега остана само да напазарувам от Диагон-али и септември да тръгвам да се уча на магия. Честно да си кажа калъфчето за карти го …

Благословени - краят на една незабравима поредица