Skip to main content

A torch against the night - продължението на "Въглен в пепелта" от Сабаа Тахир


A torch against the night(Факла срещу нощта)

Сабаа Тахир

Издателство: HarperVoyager

Издадена: 2016

Страници: 457

Линк към GoodreadsA torch against the night или както предполагам, че може да се преведе на български „Факла срещу мрака” е втората книга от поредицата на Сабаа Тахир „Въглен в пепелта”. За българския пазар е преведена само първата, за жалост издаването на поредицата в България е преустановено. На мен „Въглен в пепелта” ми хареса страшно много и затова реших да продължа с четенето на поредицата в оригинал. Този път ревюто ще бъде разделено на две части като втората ще съдържа спойлери. Понеже имаше хора, които проявиха интерес към продължението още когато направих ревю на предходната, затова най-отдолу ще споделя как се развиха действията в A torch against the night. И още едно вмъкване за цената, ако имате въпроси от къде съм я поръчал и на каква цена ми пишете, понеже от различните сайтове цената варира.

След като като Лайя и Елиас се измъкват от крепостта Блекклиф и успяват успешно да избягат от града се отправят към затвора, където лежи братът на Лайя. В момента в който напускат Сера, избухват множество бунтове на Книжовниците, а управлението на новия император Маркус е неподсигурено, поради множеството родове, които са против властването му. Хелене е тази, която трябва да му помогне, а и да залови Елиас, който е издирван пристъпник. По пътя си към Кауф(затвора) Лайя и Елиас се изправят срещу много изпитания и неочаквани срещи. Въпреки старанието им за бързо действие има вероятност да не стигнат на време и да открият Дарин мъртъв. 


Както разбрахте четох книгата на английски и често срещах непознати думи. Въпреки това успях да се върна към историята и да живея заедно с Лайя и Елиас. Много ми харесва начина, по който Сабаа Тахир описва различни чувства и усещания. Книгата те кара да се потопиш в един екзотичен свят с необикновени за нас неща. Новото в повествованието е това, че вече се разказва и от гледната точка на Хелене. В началото мислите ми бяха „Ооо не разказване през гледната точка на трети човек”, понеже не съм фен на честата смяна на погледа. В последствие обаче свикнаха и даже ми хареса, защото така се проследяват и преследваните и преследвача в случая Хелене. Вече познатите ни пустини и митични същества продължават да са в центъра на света. Разликата е, че самата история става по-мрачна и напрегната. Героите ни минават през различни места докато стигнат до Кауф, който е най-пазеният и опасен затвор в империята. Светът се разкрива като едно огромно фантастично място, в който има какво да се види. Авторката е създала една невероятна и различна среда.

As long as there is life there is hope

Главните ни герои вече са трима, като всеки един се откроява с нещо. Лайя израства в едно смело момиче, готова да се бори за справедливост и за тези, които обича. Започва да се проявява като лидер и водач, което намеква какво да очакваме от нея в продължението. Освен това ще разберем и някои отговори от „Въглен в пепелта”; определено ми хареса промяна на Лайя. Елиас от друга страна се сблъсква с ново изпитание, което му оказва огромна тежест. През цялата книга се страхуваш и не знаеш какво ще му се случи и това е героят, за когото въпросът „Дали ще оживее?” е най-подходящ. Хелене, която не харесвах кой знае колко от преди, ме изненада. При нея се наблюдават много силни вътрешни борби между любовта и верността. Запознаваме се и със семейството й, което има важна роля в новия й живот като Blood Shrike. Второстепенните персонажи също са много интригуващи и пъстри. В частта със спойлери ще кажа повече за тях.Основната цел на двамата бегълци е да освободят Дарин. Лайя и Елиас са готови на всяка цена да го сторят, защото така ще получат и ценен съюзник. Той е единственият, който е разгадал тайната на ятаганите, използваните от Маските. Свободата му може да означава свобода за всички. Избухналите бунтове са знак за недоволството на народа. Харесва ми идеята за потенциална революция, а и се наблюдават заплахи от всички страни. Освен спасяването на Дарин, другият проблем е все по-честата поява на Nightbringer, което не означава нищо добро, въпреки че намеренията му са неясни. Като цяло романът е динамичен с изключение на моментите след измъкването им от града. Имаше някои много напрегнати сцени с неочаквани обрати и невинни жертви. Преди финала се разиграва спиращ дъха екшън. Все пак краят(последните 3 глави) ми хареса, защото бяха спокойни.
 

Много ме е яд, че поредицата няма да се доиздаде, защото има потенциал, а и се радва на огромен успех в други държави. Ако умеете и ви харесва да четете на английски език, то ви препоръчвам да продължите поредицата. Причината, заради която ще дам по ниската оценка е, че „Въглен в пепелта” ми хареса повече. „A torch against the night е по скоро преход към трета, която имам чувството, че ще е епична. Третата „A reaper at the gate” предстои да излезе до лятото и определено ще я прочета. Оценката ми е... 

Какво се случи в „A torch againt the nightсъс спойлериЩе спомена само основните събития, за да не става много дълго. Ако имате някакви конкретни въпроси може да ме питате.
Малко преди да напуснат града Лайя и Елиас се сблъскват с Комендантката. Разиграва се двубой между Карис и Елиас, от който излиза победил Елиас. Въпреки че успява да нокаутира майка си, той пощадява живота й като се разминава само с рана. Само че раната не е обикновена. Оръжието на Комендатката е било отровено, с вещество, което убива постепенно до няколко месеца и е невъзможно спасение. Все пак Елиас не се предава и мажейки се с лечебен мехлем, успява да се стабилизира от честите припадъци, но не и да оздравее. С наближаването на смъртта той се принася в място, което е мост между отвъдното и реалността. Там се среща със Soul Catcher( Ловец на духове), чиято работа е да съпровожда духовете до другата страна.
По пътя към Кауф неочаквано Лайя и Елиас забелязват, че са следени от Кийнан и Изи. Елиас и Кийнан не се разбират, но е нужно да се спогодят, за да постигнат общата си цел. Четиримата се отправят към събора на племената, където Елиас иска помощ от Афя(мистериозната танцьорка от първата книга). Афя и Мама Рила измислят план, с който да преведат групата до Кауф. Въпреки амбициозния им проект и зараждане на революция Мама Рила е заловена и вероятно убита. След като напредват с месец, Елиас разбира от Ловеца на духове, че му остават 2 месеца и няма да стигне на време, ако пътува с групата. Затова той ги напуска и се отправя сам. Стигайки в затвора, той бива заловен от Warden, който е безмилостния и извратен управител на затвора. Въпреки изтезанията Елиас устоява и накрая се измъква с брата на Лайя
През това време Лайя, Кийнан и Изи са нападнати от патрул Маски и Изи е убита. Афя и каравана й решават да оставят Лайя и Кийнан и така те двамата продължават без подкрепа. По пътя двамата имат възможност да се сближат и любовта припламва между тях. Точно когато всичко е идеално между взаимоотношенията им се оказва, че Кийнан не е съществувал никога. Нещото, което се крие под Кийнан е Nightbringer, а мотивът му е бил да вземе медальона на Лайя, който е изграден от звезда и е оръжието, което може да го срази
Хелене се сблъсква с омразата на Марк и минава през много изпитание, за да се стабилизира на поста си. При среща с авгурите тя разбира, че е факлата срещу мрака, която трябва да се прероди. Прераждането се случва чак когато умре човек, който тя обича. Това не е Елиас, а се оказва семейството й, което е избито от Императора. Накрая тя наистина се променя.

Източник на изображение и от Pinterest
 

Comments

Popular posts from this blog

Прочетено през август

Август е зад гърба ни, а с него и горещите летни дни, в които може да не правим абсолютно нищо. Успях да прочета разнообразни книги, за което съм доволен. Искаше се ми се да прочета с една, две повече, но имаше дни, в които четенето не ми вървеше по една или друга причина. Все пак месеца ми беше разнообразен от към жанрове, макар че нямаше книги, които да се наредят сред любимите ми.

Първата книга, която прочетох беше "Железният светилник" от Димитър Талев. Тя е част от задължителната литература за 12 клас. Прочетох я сравнително бързо, което ме изненада, защото предполагах, че няма да ми хареса.  В крайна сметка не е никак зле. Историята е написана много достъпно, сюжета е лесен за проследяване и запомняне. Главните герои са интересни и добре изградени. Хареса ми, че се акцентира върху семейството и родовите ценности, макар и в един напълно различен от сегашния свят. Действието се развива по времето на османското робство, но темите, които се засягат са свързани с национал…

Последната ми лятна ваканция и блог планове

Последната ми лятна ваканция е към своя край, а с нея и времето, в което мога да живея безгрижно и спокойно. Едно лирическо отклонение преди това, не знам дали ще пиша други лични постове, но Label-а/Етикета, който измислих много ми харесва - Лично и нетипично(не че на някой ще му пука). В тази публикация няма да говоря толкова за книги, колкото за лятото ми. На първо място правя този анализ за себе си, а на второ, за да споделя нещо лично и какви са плановете ми свързани с блога.
За разлика от повечето 11 класници моята лятна ваканция започна на 13 юли, защото имахме две седмици "производствена практика". След 13 юли главното ми занимание бяха шофьорските курсове. Теорията я минах през юни, взех си листовките без грешка и се фокусирах върху по-трудната практическа част. Честно казано всички фрази и съвети, които смятах за банални от сорта на "най-важното е да си спокоен", "колкото повече караш, толкова по-добър ще ставаш", са абсолютно верни. В началото…

Гледай това - една любима комедия и една ненормална

Ето и втората част с моите препоръки за сериали, които да гледате. В първата част ви разказах за един тийнейджър със свръхестествени способности и приятелите му и една мистерия, от която те побиват тръпки. Може да прочетете повече тук. За днешните две препоръки реших да заложа на комедии. Всеки обича да гледа нещо, което да го разсмее неконтролируемо, макар че не знам до колко ще е в моя полза, ако ви разказвам за втората.

The Middle - По средата Американски: 2009г.-2018г. 9 сезона - 214 епизода The Middle е най-любимата ми комедия. Гледал съм и други по телевизията, както всеки знае има изобилие от подобни предавания, но определено това ме спечели. В България се излъчва по BTV Comedy, откъдето аз го открих, но предпочитам да го гледам на английски, защото е много подходящ за изучаващи език - говори се ясно и лексиката, която се използва е често срещана в ежедневието. От друга страна това е американски английски, който се различава от британския и не е полезно да се слуша единствено …